Gek op gember en gemberthee!

gemberthee

Sinds kort ben ik gek op gember en gemberthee! Ik vind het heerlijk en eet en drink het bijna elke dag. Tijd om wat meer onderzoek te doen naar dit lelijke knolletje.

Oorsprong

Waar gember vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De plant is namelijk nooit in het wild aangetroffen. Dit is best bijzonder aangezien het wel al duizenden jaren wordt gebruikt als specerij en geneesmiddel.

Gember wordt dus gekweekt. Voornamelijk op plekken in China, Guatemala, India, Japan, Nigeria en Jamaica.

Smaak

Gember heeft een vrij uitgesproken smaak die het best omgeschreven kan worden als scherp, pittig en bitter. Anderen omschrijven de smaak ook wel als fris en citrusachtig, ik proef dit zelf niet maar dat kan aan mij liggen.

Gezond

Allereerst een grappig weetje, zoek je via Google naar ‘gember gezond’, dan krijg je 327.000 resultaten, zoek je naar ‘gember ongezond’ krijg je 21.900 resultaten. Een wezenlijk verschil, maar ook de resultaten van de zoekterm ‘gember ongezond’ hebben het enkel en alleen over de gezonde eigenschappen.

Is gember gezond? Ja! Je kunt gerust zeggen dat de lijst met positieve gezondheidseffecten oneindig is. Hieronder een opsomming:

Het is goed voor:

De hart en bloedvaten
De zuivering van het lichaam
Het verbranden van calorieën

Het helpt tegen:

Kramp
Diarree & darmklachten
Een opgeblazen gevoel
Misselijkheid
Pijn (pijnstillend effect)
Griep
Koorts
Verkoudheid
Vermoeidheid
Hoge bloeddruk
Hoofdpijn & migraine
Reis- en zeeziekte

Het bevat:

Vezels (belangrijk voor een goede darmwerking)
Vitamine B6 (bevordert de weerstand en spijsvertering)
Ijzer (nodig voor zuurstoftransport en stofwisseling)
MagnesiumVitamine E (anti-oxidant)

En ja, dit is uiteraard niet alles. Het lijkt overal goed voor te zijn. Ik geloof niet dat alles ook wetenschappelijk onderbouwd is. Maar dat het goed is voor de gezondheid lijkt me duidelijk.

Verse of gedroogde gember

Ik gebruik zelf altijd verse gember, geraspt of heel fijn gesneden in allerlei gerechten. In principe kan het bij elke gerecht wat wel wat meer smaak (pit) kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan rijstgerechten of soep.

Daarnaast ben ik gek op verse gemberthee. Ik neem een knol mee naar werk, snij 4/5 dunne plakjes gember af en vul de mok vervolgens met heet water (zie foto). Deze 4/5 plakjes zijn genoeg om de hele dag smaakvolle (en gezonde!) thee te drinken. Verse gember kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je niet heel erg van de smaak van gember houdt kan je er ook citroensap of honing bij doen 🙂

Naast verse kan je ook gedroogde gember gebruiken. Dit schijnt nog gezonder te zijn omdat alleen de werkende bestanddelen overblijven na het droogproces. Deze kan je het best bewaren in een afgesloten pot. Deze moet uiteraard droog staan en het liefst op een donkere plek.