gezondheid life(style)

Ochtendroutine

ochtendroutine

Een ochtendroutine is belangrijk, dat wordt ons keer op keer verteld. Zonder ochtend routine ben je gedoemd te mislukken, succesvol ga je in ieder geval niet worden. Althans dat is wat de media ons probeert wijs te maken. En niet alleen de media, ook YouTubers, bloggers, influencers en coaches proberen ons te overtuigen dat het hebben van een ochtend routine een must is.

Productieve ochtendroutine

Tot voor kort deed ik maar wat in de ochtend, de ene keer zette ik mijn wekker om half 7, dan weer om 8 uur. Soms wel ontbijten, soms niet. Kortom, ik deed maar wat. Twee maanden geleden heb ik daar verandering in gebracht. Sinds half oktober ben ik eigen ondernemer, en op dit moment probeer ik twee bedrijven op te zetten. Ik besloot dat het tijd was voor een productieve ochtendroutine.

Ochtendroutine voorbeeld

En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, nog veel meer dan ik van te voren had verwacht. Ik voel me een anders mensen, heb veel meer energie. En door de korte ochtend workouts ben ik zelfs strakker geworden. Hieronder mijn ochtendroutine voorbeeld.

Ochtend routine

06.30 wekker
06.40 tong schrapen & een glas wat drinken
06.45 warming up & workout 10/15 minuten
07.15 (koud) douchen en aankleden
07.45 naar kantoor fietsen
08.00 koffie en ontbijt

ochtend routine

De wekker gaat om half 7

Om half 7 gaat de wekker, ik probeer niet te snoozen. In de winter vind ik dat lastiger dan in de zomer. Vooral de kou maakt het soms een uitdaging om direct uit bed te springen. Maar meestal lukt het me wel. Ooit zal het me lukken om helemaal niet meer te snoozen.

Tong schrapen en water drinken

Zodra ik uit bed ben pak ik mijn tong schraper. Met een tongschraper verwijder je de bacteriën op je tong die daar gedurende de nacht zijn gaan ‘zitten’. Na het schrapen spoel ik mijn mond met lauw water. Direct daarna drink ik een glas water.

Workout in de ochtend

Om kwart voor 7 begin ik met een warming up, dit duurt zo’n 5 minuten. Vervolgens doe ik een workout van zo’n 10 tot 15 minuten. Meestal is dit een High Intensity Interval Training (HIIT) waarbij ik de ene dag focus op benen en billen en de andere dag op armen en bovenlichaam. Heerlijk!

Uitzweten

Na het sporten wacht ik ongeveer 10 minuten voor ik ga douchen zodat mijn lichaam nog even kan uitzweten (is dat een woord?). In deze 10 minuten maak ik mijn tas vast klaar, ruim de vaatwasser uit of vouw de was op.

Douchen en aankleden

Vervolgens ga ik rustig douchen, eerst douche ik warm maar ik eindig koud. Dit doe ik in twee stappen. Van 38 graden naar ijskoud kan ik (nog) niet aan. Ik blijf een tijdje onder de koude straal staan, de ene dag houd ik dit langer voor dan de andere dag.

Naar kantoor fietsen

Meestal fiets ik tussen kwart voor 8 en 8 richting kantoor, dit is zo’n 10 minuutjes fietsen.

Koffie en ontbijt

Zodra ik op kantoor ben pak ik een koffie en ga ik ontbijten. Mijn ontbijt maak ik altijd de avond van te voren klaar en is elke dag hetzelfde: havermout met banaan, chiazaad, goji bessen, gebroken lijnzaad, havermelk, pompoenpitten, zonnebloempitten, pecannoten, spinazie, mango en blauwe bessen.

Drie tips voor een vlotte ochtendroutine

Mijn drie tips voor een vlotte ochtendroutine zijn als volgt:

  1. Weet waarom je een ochtendroutine wilt: wat hoop jij te bereiken door een ochtendroutine? Zorg dat dit helder is, dat maakt het een stuk makkelijker om je eraan te houden.
  2. Zet je wekker elke dag op hetzelfde tijdstip.
  3. Doe een workout in de ochtend, al is het maar 10 minuten.

Vergelijkbare artikelen