Tongschraper: beste tongschraper (review)

tong

Een tongschraper wint aan populariteit nu steeds meer mensen op de hoogte zijn van de voordelen van tongschrapen.

Een tongschraper is een boogvormig product, meestal gemaakt van plastic, roestvrijstaal (RVS) of koper waarmee je gemakkelijk het oppervlak van je tong kunt reinigen.

Tongschrapen wordt al eeuwen gedaan binnen de traditionele levens- en geneeswijze Ayurveda, afkomstig uit India.

In dit artikel bespreken we de voordelen, hoe een tongschraper te gebruiken en natuurlijk de beste tongschraper.

Voordelen tongschraper

Het gebruik van een tongschraper kent diverse voordelen, waaronder:

  • Het verwijderen van afvalstoffen, bacteriën en dode cellen.
  • Het verbeteren van de mondgezondheid. Afvalstoffen en bacteriën kunnen namelijk leiden tot cariës en andere tandvleesaandoeningen. Wanneer je je tong regelmatig reinigt verklein je de kans dat de mond wordt aangetast.
  • Het verminderen van een slechte adem.
  • Het verbeteren van de smaakpapillen.
  • Het verbeteren van het uiterlijk van de tong, een gezonde roze kleur in plaats van een tong met (witte) coating.

Ben jij overtuigd van de voordelen van een tongschraper? Dit is mijn persoonlijke favoriet (€7,95).

Tongschraper koper vs. RVS

De meeste tongschrapers zijn gemaakt van koper, RVS of plastic. Mijn ervaring is dat een koperen tongschraper vaak niet uit 100% koper bestaat maar dat slechts de buitenlaag koper is en de binnenkant gewoon RVS. Dit wordt over het algemeen niet heel duidelijk gecommuncieerd. Het nadeel van RVS tongschrapers met een koperen laagje is dat de koperen buitenlaag bij regelmatig gebruik loslaat.

Om deze reden gebruik ik nu de OrganiBrush tongschraper van RVS. Deze is zilverkleurig en blijft zilverkleurig. De tongschraper heeft een prettige vorm die goed aansluit op de tong en ik verwacht dat deze de rest van mijn leven mee kan.

PS. Ik heb geen samenwerking met OrganiBrush, bovenstaand is een advies op basis van mijn eigen ervaring.

Beste tongschraper

Wat mij betreft is de beste tongschraper dus de OrganiBrush RVS tongschraper. Deze is stevig. RVS is sowieso een steviger materiaal dan koper en kan ook in de vaatwasser. Zoals hierboven al benoemd vind ik ook de vorm van deze tongschraper fijn.

tongschraper

Er zijn ook een heleboel plastic tongschrapers te koop, onder andere bij Kruidvat, Action, Etos en AH. De meeste van deze tongschrapers zijn goedkoper omdat plastic een goedkoper materiaal is dan RVS of koper. In dit geval is ‘goedkoop duurkoop’. Een plastic tongschraper gaat over het algemeen een stuk minder lang mee dan een RVS of koperen tongschraper én is daarmee direct een minder duurzame keuze.

De Halita tongschraper is de laatste tijd erg populair, ook deze is van plastic en zou ik niet verkiezen boven een duurzamer alternatief van een sterker materiaal.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak tongschraper gebruiken?

Het wordt aangeraden om een tongschraper minimaal twee keer per dag te gebruiken. Zelf schraap ik mijn tong vóór ik ‘s ochtends en ‘s avonds mijn tanden poets. Dit is ook wat aanbevolen wordt, na het tongschrapen poets en spoel je dan de losgeweekte bacteriën weg met je tandenborstel.

Hoe werkt een tongschraper?

Met een tongschraper verwijder je afval, bacteriën en dode cellen van je tong die zich daar opgehoopt hebben. Wanneer je je tong niet regelmatig schoonmaakt kunnen deze afvalstoffen en bacteriën leiden tot een slechte adem maar ook tot een verminderde mondgezondheid.

Heb jij vaak last van een slechte adem? Dan kan het helpen om je tong te schrapen na elke maaltijd.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als ayurveda